Wil je alvast beginnen? Meld je hier aan voor gratis emails met leuke informatie.

Ben jij in of uit BALANS?

Balans in je leven. Dat klinkt heel verleidelijk. Wat is het? Waarom is het zo belangrijk? En heb jij het? Hoe doe je het? 
In deze blog vind je antwoord op deze vragen, test jij je balans en geef ik je tips om jouw balans te herstellen. Geniet ervan!

Stabiel of in balans?
Ik durf wel van mezelf te zeggen dat ik een stabiel persoon ben. Altijd al geweest. Ik heb geen moodswings, grilligheid, neerslachtigheid of chagrijn. Over het algemeen sta ik vrolijk op, voel ik me over de dag goed en kan ik makkelijk zaken relativeren. Stabiel dus.
Toch is dat wat anders dan balans. Onder balans versta ik dat ik een goede mix heb gevonden tussen inspanning en ontspanning. Dat ik op tijd mijn signalen van mijn lichaam herken, erken en ernaar handel en dat ik daartoe lichaamsbewust ben. En dat is wel anders geweest en een van de belangrijkste lessen van mijn leven.

Onbewuste patronen sturen je lichaam!
Ik had in mijn onbewuste een patroon ontwikkeld dat ik mezelf wilde bewijzen, dat ik alles uit het leven wilde halen, dat alles perfect moest en het liefst nog een beetje meer en beter. Ik wilde de beste juf zijn voor de kinderen, de leukste moeder, de aantrekkelijkste partner en een fantastische dochter en vriendin. Dat waren heel wat bordjes hoog te houden. Eigenlijk was dat al voordat ik kinderen had een patroon wat ik leefde. Ik studeerde aan de universiteit, gaf 12 uur per week sportles op een sportschool, werkte parttime en had ook een druk sociaal leven. Nadat de kinderen er waren was de invulling wel iets anders, maar omvatte het hetzelfde patroon. Ik stond vroeg op om voor de kinderen om hun lunch klaar te maken, ze te helpen bij het ochtendritueel en ze naar school/opvang te brengen. Daarna ging ik naar mijn werk waar ik mijn lessen goed had voorbereid en weer iets bijzonders had bedacht voor die dag, ik werkte door totdat de klas schoon was, het nakijkwerk af was en de lessen voor de volgende dag klaar lagen. Thuis aankomend schoot ik meteen weer in de moederrol en het avondritueel besteedde ik veel aandacht aan de kinderen. Daarna was het sporten, studeren, het huishouden of vrienden bellen/bezoeken en zo ging het riedeltje elke dag van voren af aan. Ik was me totaal niet bewust van mijn onbewuste patronen die mij eigenlijk meer in de weg zaten dan dat ik me toen besefte. Ik dacht namelijk dat ik goed bezig was en vond het presteren ook wel lekker. Inmiddels weet ik dat elk gedrag een verslaving is en dat iedere keer als je iets presteert er dopamine wordt aangemaakt waardoor het de keer erna minstens net zo goed moet zijn of beter. Dus….ik werkte mezelf op tot manager in het onderwijs, de kinderen kregen zoveel mogelijk aandacht, ik ging nog een tandje harder. Alles liep op rolletjes, toch?

En door!
En dat ik ondertussen wat trauma’s had meegemaakt, daar, dacht ik toen, kon ik goed mee omgaan….ik had het meegemaakt….. en door 🙂
Mijn lichaam vond daar wat anders van. Ik had al jaren klachten. Voordat ik kinderen had gehad had ik een hyperventilatie aanval op de snelweg gehad en was ik ervan overtuigd dat ik een hersenbloeding had. Ik ging met mijn moeder samen op vakantie na een drukke periode. Ik had al last van mijn nek en schouders en voelde onderweg ineens een steek in mijn nek. Ik raakte helemaal in paniek en de auto moest aan de kant.
2 jaar daarvoor, ik was 20 jaar en woonde net op mijzelf, had mijn vader, terwijl hij met mij aan het hardlopen was een steek in zijn nek en voelde zich niet goed. We waren ver weg van de parkeerplaats en ik heb hem toen op mijn schouders genomen en we zijn naar de auto terug gestrompeld om hem zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te krijgen. Hij bleek een hersenbloeding te hebben gehad. Ik ben in de overlevingsstand gegaan en heb gezorgd dat thuis bij mijn moeder alles liep. Ik ging weer thuis wonen, ving daar alles op zodat mijn moeder bij mijn vader in het ziekenhuis kon zijn. Toen mijn vader na 10 dagen weer thuis kwam heb ik geholpen met de opvang en de revalidatie waar ik kon en zo langzaamaan ging ik weer aan het werk en pakte ik mijn eigen leven weer op. Mijn vader leefde nog, ging vooruit en dus leek alles weer koek en ei…en door 🙂

Dat doorgaan was precies waar ik uit balans raakte. Mijn lichaam gaf klachten. De hyperventilatie ging over, maar buikklachten kwamen er voor in de plaats. Een jarenlange zoektocht in het medische circuit volgde. Ze konden niets vinden. Nou dan zal er wel niets aan de hand zijn, toch? ….en door 🙂
En ik at gezond, ik sportte genoeg, ik was gelukkig en ik had een leuk leven met lieve vrienden en familie, leuk werk en heerlijke kinderen. Ik had en alles wat je RIJKDOM kan noemen. Ik zocht allemaal oplossingen buiten mezelf en hoopte dat de dokter het wel voor me zou oplossen. Maar dat gebeurde niet.

Omdat mijn lichaam zo gewend was om steeds maar weer op het gaspedaal te drukken, had ik het heel lang echt niet in de gaten wat de oorzaak van mijn klachten kon zijn.
Ik moest naar binnen, voelen. luisteren naar wat mijn lichaam mij vertelde. En ik had geen idee. Hoe deed je dat? Wat vertelt mijn lichaam me dan? En als die me al wat vertelt wat moet ik dan doen? Ik kwam mijzelf enorm tegen. Ik vond het frusterend, irritant, kreeg zelfs een hekel aan pijntjes, want die remde mij en ik wilde door.

Een lange weg volgde die ik hier niet uiteen zal zetten. Maar de grootste les was natuurlijk: BALANS! 

Waar zit dat rempedaal?
Mijn sympathicus, het gaspedaal van je lichaam die alles aanzet, maakte overuren en ik vergat mijn parasympathicus, de rempedaal van je lichaam, in te drukken.
Vergelijk het maar met een motor van een auto die je alsmaar vol gas laat rijden. Los van dat de benzine opgaat, raakt deze oververhit. En dan gaat de motor kapot.

Totdat het echt niet meer ging….mijn lichaam moest kennelijk eerst schreeuwen om mijn tot stilstand te brengen. Achteraf bekeken is dat de beste levensles ooit geweest. In dat moment vond ik dat helemaal niet. Ik dacht: Ik fix dit wel even…en door 🙂 Maar dat was nou precies wat ik altijd al deed en dat patroon moest doorbroken. En zo begon mijn reis naar heling, naar lichaamsbewustzijn en BALANS.

Ik leerde kruisen zetten in de agenda, ik begon met mediteren en ik plande me-time in. Pfoe…wat een verleidingen kwamen langs om toch die tijd voor ontspanning weer in te vullen voor anderen of voor werkzaamheden. Oefening baarde kunst. Een nieuwe gewoonte inslijten, emoties verwerken en helen betekende elke dag een stapje. En elke stap was er een.
Nu met de Body en Mind reset Methode kun je emotioneel snel helen en met het Lifemasterprogramma word je stap voor stap daarin begeleid. Ik kan wel zeggen dat door deze eigen reis ik mijn grootste en belangrijkste missie op aarde heb gevonden.

Stilstaan is geen achteruitgang!
Stilstaan is in dit opzicht dus geen achteruitgang als dat betekent dat je in de stilte even de tijd neemt om te bezinnen of je nog wel de goede kant oprent om vervolgens daarna de juiste afslag te nemen. Je kunt best een hoog tempo hebben, als er ook maar regelmati

g stiltes zijn. Word je dus bewust van jouw onbewuste ingesleten patronen die jou in de renstand houden en stel jezelf de vraag: Leidt dit naar de juiste balans in mijn leven? Is er genoeg inspanning en ontspanning? Weet dat een diep patroon een stemmetje heeft dat wil ontkennen, dat de strijd aangaat en dat jou in je oude patronen wil houden. Herken dat, erken dat en bedank dat stemmetje en zeg dan tegen jezelf: “Ik hoor je en toch kies ik voor balans in mijn leven!”

BALANSTEST: Check hier of jij balans in je leven hebt. Als je op meer dan 4 antwoorden een JA hebt geantwoord, dan mag jij gaan voor meer BALANS in je leven.
* Ik ben vooral actief op een dag en vul mijn dagen vol met activiteiten
* Ik doe veel en vaak dingen voor anderen, pas daarna kom ik aan mijzelf toe
* Ik stel goed voor mezelf zorgen, dat wil zeggen: rust pakken, even niets moeten, regelmatig uit.
* Ik hou ervan om zaken af te maken; eerst werken dan rusten
* Zodra ik opsta ga ik in de actie.
* Ik denk veel na en pieker veel.
* Als ik mediteer kan ik me niet focussen, schiet ik toch weer in gedachten of val ik in slaap.
* Ik heb last van fysieke/mentale ongemakken als nek-/schouder-/rugklachten of erger en/of ik ervaar moodswings, angsten of neerslachtigheid?

Hoe krijg jij BALANS in je leven?

1) Plan me-time in
Maak een afspraak met jezelf net zo belangrijk als een afspraak met een ander. Daar laat je waarschijnlijk ook niets tussen komen. Als er dan toch een beroep op je wordt gedaan, zeg dan tegen de ander: “Ik zie dat ik dan al een belangrijke afspraak heb staan. Laten we even naar een ander moment kijken!”
Je vertelt de waarheid waardoor je je minder schuldig hoeft te voelen en die dikke ‘JA’ tegen jezelf is een enorme stap in goed zorgen voor jezelf. Je zult merken dat het een heerlijk gevoel gaat zijn als jij jezelf op deze manier waardevoller maakt. Dat is zowel voor jezelf als je omgeving fijn.

2) Luister naar de Binaural Beats meditaties
Mediteren kan zeker als je nog gewend bent om op het gaspedaal te trappen erg uitdagend zijn. Je merkt dat je afgeleid wordt, dat je gedachten alle kanten opgaan en dat werkt demotiverend. Daarom heb ik meditaties met binaural beats gemaakt. Deze speciale muziektonen, die verwerkt zijn in een prachtige compositie, brengen jouw hersenen als vanzelf in de juiste frequentie. Dus ook al heb je gedachten of ben je nog druk in je hoofd, de ontspanning vind in je onderbewuste plaats. Door dit regelmatig te doen (1 x per dag) went jouw brein en jouw lichaam aan ontspanning en wordt dat een nieuwe gewoonte.

3) Eet natuurlijk voedsel in bulken.
Elke keer als jouw lichaam input krijgt wat niet herkend wordt als lichaamseigen, dan is dat stress voor je lichaam. Die stress activeert weer je gaspedaal. Door te eten wat je lichaam makkelijk kan verteren, help jij jezelf om makkelijker te ontspannen. Mijn advies is dat je 3 x per dag goed eet en drinkt. Drink 3 x per dag 3 glazen water op een lege maag. Zorg ook dat je verspreid over de dag aan 500 gram groentes toekomt. Eet niet uit pakjes en zakjes, varieer en gebruik vezelrijke producten als je koolhydraten eet (dus volkoren pasta ipv witte pasta enz.)

4) Doe af en toe een powernapje
Wij zijn het enige dier dat onze slaap onderdrukt. Misschien herken je dat wel als je een huisdier hebt. Zodra zij moe zijn gaan ze liggen en slapen. En ze slapen veel. Dat is met een reden. Slapen is een reset van je brein en je lichaam, eigenlijk de wasstraat. Ook wij zouden veel meer moeten slapen. Echter we plannen onze dagen vol en willen de avonden benutten want we hebben al zo weinig tijd op een dag. Uit onderzoek is gebleken dat een powernapje van 15 minuten per dag al wonderen doet. Plan deze dus gerust ergens op de dag in en zorg verder dat je aan minimaal 8 uur slaap komt per nacht.

5) Ruim emotionele ballast op
Gun jezelf eens een emotionele/fysieke reset. Oude patronen kunnen als oude ballast nu in de weg zitten en voor klachten en stress zorgen. Je kunt in een one-session een enkelvoudig probleem aanpakken, in een Reset Retraite weekend onderga je een energetische blauwdruk reset en in een Lifemasterweek reset jij jezelf op 5 gebieden en leer je vaardigheden om het anders te doen in de toekomst. Doe die investering in jezelf om je BALANS die je nodig hebt te creëren.

6) Wees observant van je eigen gedrag
Stel jezelf regelmatig de vraag: Wat levert dit gedrag mij op?
Als je merkt dat je het niet naar BALANS leidt zet dan kleine stappen om daar een verandering in te maken, Bespreek dat met je omgeving en laat ze je inspireren.

7) Doe de dagelijkse energie-oefeningen
Uit de energetische geneeskunde zijn er specifieke drukpunten die jouw BALANS versterken. In dit filmpje laat ik zien hoe je dat kunt doen. In nog geen 5 minuten per dag herstel jij je BALANS!

Geniet van de weg ernaartoe.

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb. Mocht je vragen hebben mocht je zelf een aanvulling hebben, tips? Deel ze alsjeblieft hieronder en als je denkt dat anderen er baat kunnen hebben, deel dan deze informatie! Dankjewel!

Wil je meer weten? Luister dan de super inspirerende podcasts voor meer gezondheid en geluk!
Wil je meer ontspannen? Geniet dan van de bijzondere Binaural Beats Meditaties, waardoor jij zelfs zonder er voor te moeten gaan zitten/liggen al je brein in de juiste helende frequentie zet.
Wil je een event bijwonen? Kijk dan of er iets voor je bijzit in de live agenda.

Wil jij jezelf bevrijden van onbewuste destructieve programma’s: Boek dan een BMR-one-session-coaching

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Live agenda

Gegevens

Vilna Management

management@vilna.nl
www.vilna.nl

Vilna draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders