Wil je alvast beginnen? Meld je hier aan voor gratis emails met leuke informatie.

Leven of geleefd worden?

Toen ik een jong meisje was stond ik altijd tussen de schuifdeuren. Of het nou een balletvoorstelling was, een tentoonstelling van mijn laatste creatieve uitingen of een voordracht….er was altijd wel iets om mezelf in te willen uiten. Ik genoot van het kunnen delen en van het feit dat mijn ‘publiek’, meestal mijn ouders 🙂 genoten en mij de aandacht gaven en me stimuleerden.
Ook was ik, zo klein als ik was, altijd bezig met levensvragen: waarom doen mensen wat ze doen? Hoe kan het dat iemand zich gelukkig of ongelukkig voelt? Wat is de zin van het leven? enz. Ik schreef dat op in mijn dagboek en stelde kritische vragen aan wat in mijn ogen ‘volwassen verstandige mensen’ waren.
En al vroeg had ik mijn eigen bedrijfjes: ik was de autowasstraat van de buurt, ik paste op de buurtkinderen, ik maakte samen met mijn broer legoland op zolder en vroeg entreegeld, ik bouwde zelfs van karton een eigen kantoortje in de kamer.

Grappig, in retro perspectief bekeken, dat juist wat ik toen zo graag deed en waar ik mijn kwaliteiten in kwijt kon, pas veel later weer zijn weg vond. Want ik ‘moest’ naar dezelfde middelbare school als mijn oudere broer (dat was nou eenmaal praktisch), wat een strenge katholieke grote school was waar weinig ruimte was voor creativiteit. Toneel en muziek, tekenen….het waren ondergesneeuwde vakken. Hard leren, je mond houden, stampwerk, de regels naleven dat was de discipline die daar heerste. Langzaamaan volgde ik in die voetsporen en ik raakte een deel van mezelf kwijt. Ik vond school niet leuk en studeren ging me tegenstaan. Van het VWO ging ik naar de HAVO waar ik in 5 HAVO de eerste keer zakte. Ik vond alles leuker dan school.
Mijn ouders waren beide geen ondernemers dus ik kreeg van huis uit mee om na je middelbare school te studeren en te gaan werken in loondienst. Ze vonden wel dat ik iets ‘mensgericht’ moest doen en iets waar ik mijn creativiteit weer in kwijt kon. De PABO werd de volgende stap. En daar kon ik inderdaad weer heel veel in kwijt. Voor de groepen staan, mensen inspireren, leuke creatieve lessen bedenken. Ik kwam steeds meer in mijn element.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan.
12 jaar stond ik voor de klas. Twee dingen in het onderwijs echter werkten demotiverend voor me: de beperking van het aanbod aan de kinderen, het keurslijf, de regels van de inspectie en dat het niet meer over het kind ging maar over presteren, ongeacht de ontwikkeling van het kind.
En het labelen van de kinderen. Ik kende geen kind meer wat geen label kreeg en ik zag wat dat met de kinderen deed. Ze gingen geloven dat er iets mis met hen was, dat ze er niet bij hoorden. Als ze niet in het systeem pasten dan moesten ze een ‘pil’ of dan was er iets mis met ze. Verschrikkelijk vond ik dat. Het haalde niet het beste in een kind naar boven, het stompte ze juist af. Daar moest verandering in komen, Ik bekleedde managementfuncties, werd intern begeleider en deed binnen de kaders mijn best om hier verandering in te brengen. In de avonduren studeerde ik orthopedagogiek en deed ik allerlei cursussen op gebied van psychologie en mens zijn.
Ik maakte een lespakket ‘Lekker in je vel’ wat ging over emotionele intelligentie, fysieke intelligentie en spirituele intelligentie. Hoe maak je vrienden? Hoe geef je grenzen aan? Hoe doe je zelfvertrouwen? Hoe verzorg ik mezelf? enz. Eigenlijk de basis voor een gezond en gelukkig leven. Iets wat ik vond ontbreken op de scholen. Als kroon op mijn werk werd het landelijk uitgegeven. Van binnen borrelde het steeds meer en dat was voor mij het moment om uit het onderwijs te stappen, uit de kaders en echt mijn hart te volgen.

Volg je hart dan klopt het!
Want ik had een andere visie als het ging over onderwijs. Het vak ‘mens-zijn’ was hard nodig. ik besloot een ‘eigen school’ te starten. Eentje waar het ging over gezondheid en geluk. Dus begon ik een eigen coachingsbedrijf en een academy. En dat is uitgegroeid tot een gezond en zeer goed lopend bedrijf met inmiddels zelf een hele eigen methodiek voor mentale en fysieke gezondheid. Alles waar ik als kind al zo blij van werd, viel weer samen. En daarom voelt werken ook niet als ballast of als moeten. Ik zeg altijd:
Ik mag mijn dag vullen met allerlei activiteiten en allemaal zijn ze even leuk. Met het een verdien ik geld, met de andere activiteit bouw ik aan mijn relaties, de volgende is een investering in mijzelf en zo behoud ik levenskwaliteit. Ik wil graag werken, ik wil graag hardlopen en mediteren, ik wil graag met vrienden afspreken, ik wil graag moeder en partner zijn enz….het is het verschil tussen geleefd worden en leven, tussen de gouden kooi of de vleugels uitslaan.
Wanneer je vanuit passie gedreven bezig bent dan wordt het een stuk makkelijker om je doelen te bereiken. Je kunt veel makkelijker met tegenslagen omgaan dan dat je iets doet omdat het moet. Als we een diep, gepassioneerd ‘Ja’ leren zeggen tegen de dingen die echt belangrijk zijn voor ons komt er innerlijke rust (vervulling) in ons leven. Passie is het vuur dat ons drijft om uit te drukken wie we werkelijk zijn.

Ik geloof dat iedereen die passie (nog) in zich heeft. En dat wanneer jij je passie leeft, je meer kwaliteit van leven ervaart, je meer ontspannen voelt en in een flow bent.

Het fijne van een passie hebben, is dat je van binnenuit weet wat je drijft. Je hebt contact met een innerlijke inspiratiebron die zin en betekenis geeft aan je leven. Je put er energie, kracht en geluk uit. 

Mensen die vanuit hun passie leven zijn in het algemeen een stuk succesvoller dan mensen die dat niet doen. 

Veel mensen denken dat het roer radicaal om moet om hun passie te vinden. Een Bed & Breakfast beginnen in Frankrijk of je werk opzeggen en voor jezelf beginnen bijvoorbeeld. Maar om met passie te kunnen werken/leven zijn zulke radicale koerswijzigingen meestal niet nodig. Vaak hebben kleinere wijzigingen in wat je doet en hoe je het doet ook al een impact op de mate waarin je passie ervaart.

Check hier of jij toe bent aan meer passie!
Als je meerdere van onderstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden dan ben je eraan toe om meer vanuit je passie te gaan leven.

 • Het werk wat ik nu doe geeft me niet langer inspiratie en plezier.
 • ik voel me lusteloos, heb weinig energie
 • Ik verlang ernaar om meer tijd te besteden aan dingen waar ik plezier in heb.
 • Ik weet niet wat mijn echte passie is. Eigenlijk weet ik niet wat ik echt wil.
 • Ik heb het best goed voor elkaar, maar echt gelukkig ben ik niet.
 • Ik heb het gevoel dat er meer in mij zit dan dat er nu uitkomt
 • Ik ervaar mijn leven als een sleur. Ik merk dat ik met steeds minder plezier de dingen doe.
 • Ik moet zoveel, ben heel druk met van alles en nog wat en vraag me regelmatig af “is dit nu het leven waar ik blij van word?”

Hieronder praktische tips dom te leven in plaats van geleefd te worden. Geniet van de weg ernaar toe.

1. Meet je energielevel
Waar krijg je energie van en wat kost jou energie? Wat voel je erbij? Hou dit eens een periode van een maand bij en maak de balans op.
Doe dit voor zowel werk als privé situaties. Soms kan iets kleins zoals een kopje thee drinken in een rustig ogenblik of een cadeautje aan iemand geven je al heel veel energie geven. Door het op te schrijven word je je daar steeds meer bewust van. Daarnaast is het opmerken welke ‘negatieve’ gevoelens bij jou ontstaan en regelmatig terugkeren in je leven een goede graadmeter om zaken anders aan te gaan pakken. Vergelijk ze maar met waarschuwingslampjes op het dashboard van je auto. Zij geven een signaal af dat je jouw passie niet leeft. Ieder gevoel verwijst naar een behoefte van jou die niet vervuld is! Denk daarbij aan onafhankelijkheid, vrijheid, autonomie, verbinding, zelfexpressie, respect, creativiteit, humor en plezier. Stel jezelf de vraag, wanneer zo’n gevoel bij je opkomt, “Welke behoefte van mij is nu niet vervuld?”.

2. Ontdek wat je als kind zielsgraag deed
Ga eens terug in jouw herinnering naar toen je een kind was. Wat deed je het liefst? Waar was je enthousiast over, waar werd je blij van? Waar kon je geen genoeg van krijgen? Sta eens stil bij wat je als kind leuk, fijn, interessant, boeiend en inspirerend vond. Wat bij je opkomt geeft vaak belangrijke hints naar wat jouw passie is!

 

 

3. Ga eens echt ‘naar binnen’ middels meditatie

Om te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen is het goed om naar ‘binnen’ te keren. Even echt voelen waar jij goed in bent en gelukkig van wordt. Jouw kwaliteiten en wat je het liefste doet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door te mediteren vind je ze weer en weet je meteen waar je passie ligt. Mijn meditaties zijn met speciaal gemaakte binaural beats. Hierdoor kun je al meteen, zonder er iets voor te hoeven doen, op de juiste golflengte komen met wat je hart je vertelt. De meditatie #24 verbinden met jouw bron is hiertoe aan te raden.

 

4. Stap uit je reddersrol
Het is verleidelijk om vanuit behulpzaamheid, plichtsbesef, het anderen naar de zin willen maken en je verantwoordelijk voelen voor anderen, jezelf als redder neer te zetten. Heel lief, nobel en goed bedoeld echter op de lange termijnloop je echter het risico dat jouw leven een weerspiegeling is van wat anderen willen en niet van wat jij wilt en waar jij gepassioneerd voor bent. Waarschijnlijk is het een gewoonte geworden. Je zegt misschien zelfs tegen jezelf; “Als zij gelukkig zijn, dan ben ik het ook”. Is dat wel zo? Kom jij wel aan je eigen geluk toe? Durf je nog eerlijk te zijn naar jezelf? Heb de moed om je eigen weg te gaan, ondanks al je stemmetjes in je hoofd die zeggen dat je dienstbaar moet zijn. Pas dan kun je contact maken met jouw passie. Je krijgt daarmee pas echt betekenis voor de mensen om jouw heen. Zij krijgen jou en jouw unieke eigenheid! En wat is er mooier dan dat? Iemand te zien zoals hij werkelijk is met alles erop en eraan. Dan ben je een inspiratiebron voor anderen om ook gewoon zichzelf te zijn en hun passie te ontdekken.

5. Begin met iets kleins
Als jij hebt ontdekt dat sommige dingen je emotioneel leegtrekken en energie kosten, zorg dan dat je die langzaam maar zeker uit je leven laat verdwijnen. Doe het stap voor stap. 
Vaak betekent dit dat je een stap zet buiten je comfortzone. Dat is het gebied waarin zaken bekend, voorspelbaar en (meestal) prettig zijn. Het geeft je een gevoel van ‘controle’. En het is dit verlies aan controle en de bijbehorende onzekerheid wat je misschien nog als uitdaging ervaart. Je wil weten waar je aan toe bent, wat je kan verwachten. Dus voel jij je onzeker, twijfel je of ervaar je weerstand. Dan is dat het moment om dat te herkennen, erkennen en door te zetten! Het volgen van je passie kan spannend aanvoelen en tegelijkertijd ben je blij als je het gedaan hebt. Elke stap is er een. Neem het besluit en handel ernaar. Als je dat gedaan hebt, laad jij weer op en kun je vanuit die kracht weer een andere energievreter aanpakken. Zo maak jij je leven stap voor stap passievoller!

6. Wees enthousiast en zet affirmaties in!
Als jij je passie naar buiten brengt, doe het dan met volle overgave. De energie die je dan uitstraalt is hoog in de ladder en je zult zien dat je omgeving dan veel meer geneigd is met je mee te gaan. Dat helpt om jouw mogelijke twijfels en onzekerheden van binnen weg te nemen. Elke keer dat jij het naar buiten brengt, manifesteert jouw passie weer een beetje meer. Zorg dat je mensen om je heen verzameld die in jou geloven, je stimuleren en waar je energie van krijgt. Om het in jezelf te versterken kun je iedere dag affirmaties opnoemen waardoor jij in jezelf blijft geloven. Affirmaties zijn positieve bekrachtigende zinnen die bijdragen aan meer geluk en gezondheid. Hier vind je veel voorbeelden van affirmaties! Kruis daarbij intuïtief je handen en je voeten en beweeg je ogen heen en weer terwijl je de affirmatie uitspreekt. Zo integreert het allemaal sneller. Herhaal dit dagelijks en ervaar het verschil!

 

7. Gebruik het intentie effect
Wanneer jij een intentie (een vraag of een behoefte) uitzet zal je die energie uitstralen en zal ergens die energie worden opgevangen. Misschien is je intentie: Graag ontdek ik wat mijn passie is. Schrijf het op en leg het op een plek waar je het dagelijks ziet, maar besteed er verder niet veel aandacht aan. Let dan de komende tijd op signalen, dingen die gebeuren of mensen die je ontmoet. Het zou zomaar kunnen dat jij hierdoor mooie inzichten en lessen meekrijgt die jou beetje voor beetje dichter bij je passie brengen!

 

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb. Mocht je vragen hebben mocht je zelf een aanvulling hebben, tips? Deel ze alsjeblieft hieronder en als je denkt dat anderen er baat kunnen hebben, deel dan deze informatie! Dankjewel!

Wil je meer weten? Luister dan de super inspirerende podcasts voor meer gezondheid en geluk!
Wil je meer ontspannen? Geniet dan van de bijzondere Binaural Beats Meditaties, waardoor jij zelfs zonder er voor te moeten gaan zitten/liggen al je brein in de juiste helende frequentie zet.
Wil je een event bijwonen? Kijk dan of er iets voor je bijzit in de live agenda.

Wil jij jezelf bevrijden van onbewuste destructieve programma’s: Boek dan een BMR-one-session-coaching

2 reacties op “Leven of geleefd worden?”

 1. Renata Karasiak

  dag Vilna. bedankt voor je inspiratie. ik heb de dingen opgeschreven en ga mee aan de slag. ik neem sinds kort ook deel aan je meditaties op IG en op YouTube. ik heb ook jouw boek besteld als 1 vd eersten 😉 ik probeer op zo’n manier uit mijn 3de depressie in mijn leven te komen. momenteel in behandeling van mijn trauma’s via EMDR en wachtend op instroming bij een Schematherapie.
  ik wil niet te veel dingen tegelijk doen maar wat jij deelt helpt mij ook al om over dingen na te denken op een andere manier dan de psycholoog het doet.
  mijn grote dank daarvoor en wie weet kom ik 1x naar Den Haag voor een of ander workshop. Namaste

  1. Webmaster Vilna

   Lieve Renata, dank voor je openhartige reactie. Wat goed dat je met jezelf aan de slag bent. Inderdaad onze aanpak is vele malen aders dan wat de psychologen doen. Voel wat goed voor je voelt en weet dat we door heel het land zitten als je behoefte hebt aan een andere aanpak. Heel veel sterkte en fijn dat je er nu al zoveel aan hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Live agenda

Gegevens

Vilna Management

management@vilna.nl
www.vilna.nl

Vilna draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders