Wil je alvast beginnen? Meld je hier aan voor gratis emails met leuke informatie.

Liefdevol leven voor pure vreugde!

“If you judge people, you have no time to love them.”
Mother Teresa

Het streven naar liefdevolle vriendelijkheid – voor onszelf en voor anderen – zou voor iedereen prioriteit moeten zijn.
Binnen het boeddhisme bestaat de overtuiging dat iedereen in staat is tot het voelen van mededogen. Onze kern – de fundamentele aard van de mens – is vriendelijkheid. Vanuit die kern ontstaat compassie, het tweede element van ware liefde. Compassie of mededogen kun je dus ook uitleggen als de bereidheid om andermans lasten te delen. Het levert levensenergie met de kracht om lijden te verlichten. Liefde is dus niet iets wat we onszelf moeten aanleren of wat we moeten ontwikkelen, het is er al. Het enige wat we hoeven te doen is het de ruimte geven om te groeien en bloeien.

Liefdevolle relaties
Als er binnen een relatie geen vreugde is, is het geen ware liefde. Dat klinkt nog logischer dan de som 1 + 1 = 2. Toch gaat het in de praktijk vaak mis. We projecteren wonden die we als kind hebben opgelopen op onze relaties in het volwassen leven. Hierdoor kan het dat we liefde zijn gaan associëren met lijden en verdriet. Dit is niet goed, volgens de boeddhistische leer. Wanneer we niet in staat zijn elkaar vreugde te schenken, is het geen echte liefde en zal het enkel negativiteit in je leven brengen. Het is niet goed te verlangen naar een ander voor bevestiging of omdat we bang zijn om alleen te zijn of omdat we een bepaalde leegte in onszelf opgevuld willen.
Wanneer je met een niet gevulde behoefte in jezelf naar iemand verlangt, bestaat er geen vriendschap. Dan kun je een ander immers niet helpen om gelukkig te zijn. Ware liefde bestaat bij het vermogen om geluk aan elkaar te geven. Ook hierin ligt een belangrijke boodschap voor het ontwikkelen van zelfliefde. Om een ander vreugde te kunnen schenken, zul je eerst de vreugde in jezelf moeten vinden.

Wanneer liefde zuiver is zal het alles en iedereen omarmen. Pas dan zal de liefde ons pure vreugde brengen.

Leven vanuit die pure onvoorwaardelijke liefde is voor veel mensen het eindstation van persoonlijke ontwikkeling. Heel mooi, maar hoe kun je vandaag nog een stapje dichterbij zo’n leven komen? Onderstaande tips helpen je direct op weg.

1. Beoordeel mensen niet op hun gedrag!
Mensen doen gedrag vanuit oude pijn, vanuit voorbeeldgedrag vanuit hun omgeving of omdat ze nog niet beter weten (bewustzijn). Dat is geen excuus en praat moreel niet alles goed. Het gaat erom dat je vanuit die context naar iemand kan kijken om jezelf rust te geven. Mensen zijn niet hun gedrag, ze doen soms onhandig of immoreel. In intentie zijn ze liefdevol en willen ze ook niets anders dan aandacht en liefde. Een behoefte die vervuld wordt uiten ze onhandig. Ze zijn er niet op uit om jou pijn te doen. Zie die onschuld!

2. Dat geldt ook voor woorden
Mensen zeggen dingen die ze niet menen. Mensen veranderen van gedachten. Ze komen niet op de juiste woorden om hun gevoelens te uiten, of ze laten zich leiden door warrige gedachten. Je kunt onvoorwaardelijke liefde voor iemand voelen. Zelfs als die persoon dingen zegt die jou zouden kunnen kwetsen. Je kunt dwars door de woorden heen kijken, en zien hoe de persoon achter de woorden worstelt met onzekerheden, angsten en gevoelens van liefde.

3. Ga dus van het goede uit
Ga van het goede in de mens uit, en je zult het goede in de mens zien. Zodra je gelooft dat mensen niet opzettelijk kwaad willen doen, kun je je kijk op de mensheid veranderen. Je kunt het goede zien in alles en iedereen.

4. Iemand hoeft niets te doen om liefde te verdienen.
Bij onvoorwaardelijke liefde gaat het niet om geven en nemen. Jij geeft iets, omdat je daarvoor kiest. Soms laat je iets nemen. Verwacht niets terug. Weet dat je blij wordt van jouw actie en vraag het als je ergens behoefte aan hebt. De meeste mensen hebben niet in de gaten dat ze nemen of willen wel iets terugdoen maar weten niet goed hoe. Verlaag je verwachting en doe iets vanuit je hart, omdat het goed voelt.

5. Kijk de ander eens echt in de ogen
Kijk mensen eens echt in de ogen, en je zult ontdekken dat je jezelf terugziet in een ander. Ik noem dat ook wel eens, iemands ziel ingaan. Uiteindelijk zijn we allemaal met elkaar verbonden en gemaakt van hetzelfde sterrenstof. Er is een universele connectie. Door elkaar echt aan te kijken zie je dat ook die persoon kwetsbaar is en dezelfde issues kan hebben.

6. Luister een echt naar de ander
Bovenstaande geldt ook voor luisteren. Liefde is luisteren. Praat eens wat minder over jezelf, luister meer naar de ander. Waarschijnlijk hoor je tussen de woorden wat er echt gezegd wordt, iemands behoefte, iemands onzekerheden, iemands passie enz. Blijf daarbij oordeelvrij. Luister, meer niet.

7. Wees vriendelijk
Ga eens de straat op en doe bewust vriendelijk naar een ieder die je tegenkomt. Glimlach, wees aardig en begripvol. Het zal je verbazen hoe verslavend leuk dat is. Mensen hebben behoefte aan liefde en dit is zo een leuke en eenvoudige manier om liefde te verspreiden. Liefde is aanstekelijk. Wanneer je die energie uitstraalt, is aangetoond, kun je met die energie 750.000 mensen positief beïnvloeden.

8. Verhoog je eigen trilling
Op de emotieladder van Hawkins, heeft liefde een frequentie van 500Mhz. Wanneer jij veel oude pijn, bitterheid en ellende hebt in je systeem dan kan dat jou belemmeren om op die frequentie te komen. Dan kun je wel willen, maar blijft die lage energie jouw naar beneden trekken. Je merkt dat het dan moeite kost om jezelf lief te hebben en ook in relatie met anderen krijg je niet wat je verdient. Kom dan eens langs voor een Reset. Er zijn genoeg manieren om jezelf te bevrijden van die ballast. Door oude pijn te resetten ben je weer heerlijk opgeladen en zullen je resultaten anders zijn. Wil jij jezelf bevrijden van onbewuste destructieve programma’s: Boek dan een BMR-one-session-coaching.

 

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb. Mocht je vragen hebben mocht je zelf een aanvulling hebben, tips? Deel ze alsjeblieft hieronder en als je denkt dat anderen er baat kunnen hebben, deel dan deze informatie! Dankjewel!

Heb jij mijn boek HEEL al besteld? Hierin lees je alles over je zelfhelend vermogen, hoe je emoties kunt herkennen, erkennen en ernaar kunt handelen, hoe je met de BMR-technieken jezelf een reset kunt geven. Kortom een investering voor de rest van je leven, voor jou en je dierbaren!

Wil je meer weten? Luister dan de super inspirerende podcasts voor meer gezondheid en geluk!
Wil je meer ontspannen? Geniet dan van de bijzondere Binaural Beats Meditaties, waardoor jij zelfs zonder er voor te moeten gaan zitten/liggen al je brein in de juiste helende frequentie zet.
Wil je een event bijwonen? Kijk dan of er iets voor je bijzit in de live agenda.

2 reacties op “Liefdevol leven voor pure vreugde!”

 1. Wim Verhoef

  Geachte Vilna, Wat mooi en helder geschreven. Heb tevens de podcast en vodcast gezien en beluisterd. (met Richard de Leth)
  Richard volg ik al sinds 2012. Ik ben namelijk zelf een groot voorstander van preventief met mijn lichamen (meerdere) bezig te zijn. Heb sinds 1997 via veelal Amerikaanse pioniers de holistische aanpak hoog in het vaandel.
  Ben inmiddels 71 jaar en nog vrij van welvaart (ziekten/ belemmeringen). Mijn leefstijl is voor 80 – 90 % in de ogen van anderen best wel saai. Licht, liefde en bewustzijn (bewustZijn) doen het werk voor mij. Ga het prachtige werk wat door u geboden wordt volgen. Met veel onvoorwaardelijk liefde en dankbaar voor het gene u ons brengt. Wim

  1. Webmaster Vilna

   Beste Wim, dankjewel voor je mooie en inspirerende reactie. Prachtig als je zo leeft. In mijn ogen is dat allesbehalve saai. Juist intens mooi en dichtbij jezelf wat meer kwaliteit en gezondheid van leven bewerkstelligt.
   Velen ‘verstoppen’ zich onder het mom van zogenaamde geneugten in verleidingen of verdovende middelen. Als je dat weglaat, dan pas ontmoet je je pure ik en kom je in liefde. PRACHTIG, nogmaals dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Live agenda

Gegevens

Vilna Management

management@vilna.nl
www.vilna.nl

Vilna draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders