Wil je alvast beginnen? Meld je hier aan voor gratis emails met leuke informatie.

Placebo of nocebo? Jij bent je eigen apotheek.

Je kent vast het placebo-effect wel?

Een behandeling die effect heeft, zonder de werkende bestanddelen van de behandeling zelf. Iemand heeft hoofdpijn en krijgt te horen dat er een nieuw speciaal pilletje op de markt is welke hét middel is tegen hoofdpijn. De pil is echter gewoon een suikerpilletje en heeft geen werkende bestanddelen. Toch gaat de hoofdpijn over.

Hoe het placebo-effect precies werkt? Het heeft het te maken met de verwachtingen van een patiënt. Je verwacht dat een medicijn een bepaalde werking zal hebben en daardoor ervaar je dat die werking optreedt. Elke keer als jij iets denkt dan verbinden twee neuronen zich met elkaar en dan ontstaat er een neuronenpad met bijbehorende chemische reacties die bepaalde stoffen afgeven in je systeem. Zodra jij gelooft dat de pil werkt, maakt je brein dus de goede stoffen aan en treedt genezing op.

Andersom werkt het ook. Ook als je bijwerkingen verwacht, zoals misselijkheid of duizelig worden, zullen deze bijwerkingen vaker voorkomen. Dit betekent niet dat deze patiënten zich maar iets inbeelden. Onderzoeken hebben aangetoond dat er daadwerkelijk fysieke veranderingen kunnen plaatsvinden. In het negatieve geval noemen we dat het nocebo effect.

Met dat in gedachten, denk dan even aan hoe de zaken omtrent Corona worden gepresenteerd. Werkt dit positief of negatief door op de effecten die het kan hebben? Ik denk het laatste. Wanneer mensen geloven dat je er dood aan kan gaan, dan heeft dat dus een effect….Mijn advies zou zijn, leer mensen alles over een gezonde leefstijl, geef ze vit. c, d en zink en stimuleer de werking van de kracht van de gedachten. Zo blijven we sterk en gezond met elkaar…maar dat is slechts mijn bescheiden mening.

Mijn advies is dus, ook aan artsen en mensen met een beroep die invloed hebben op je gezondheid en je welbevinden, om taal te gebruiken die het geloofssysteem van de patiënt positief beïnvloedt.

Evenveel Patienten genezen van placebo (zo’n 75%) als mensen die een werkende pil krijgen.

Interessant toch? We onderschatten vaak hoe veel invloed we hebben op onze eigen gezondheid.
We zijn onze eigen apotheek!

Op de wielrenbaan in Apeldoorn
Daar vond een unieke proef plaats. Placebo-expert Andrea Evers van de Universiteit Leiden en haar collega’s testten de ‘Rio pil’. Deze pil leverde TeamNL maar liefst 19 medailles op in Brazilië in de sportzomer van 2016. En daarna mochten de talenten van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie de pil uitproberen.

Iedereen van de talentenklas, onder leiding van coach Steve McEwen, heeft een baanrecord op de Omnisport baan. Voor de proef rijden ze eerst een ronde zonder pil. Dan krijgen alle acht toekomstige kampioenen de ‘Rio pil’ van de onderzoekers in witte jassen uit Leiden. Wat volgt is een verbluffend resultaat: vijf van de acht wielrenners rijdt een verbeterd baanrecord.

Placebo-effect bij Parkinson
Parkinsonpatiënt Paul Pattinson uit Vancouver, Canada deed mee met een uniek wetenschappelijk onderzoek naar het placebo-effect. Van zijn behandelaar moest hij stoppen met het slikken van zijn normale medicijnen tegen de ziekte van Parkinson.
Toen hij zijn normale medicijninname bijna compleet had afgebouwd, en alle heftige Parkinson verschijnselen weer terugkwamen, kreeg hij een placebopil. Pattinson stond op en liep naar het toilet, zonder moeite. De placebopil werkte.
Pauls brein reageerde op de pil en maakte zelf dopamine aan. Het onderzoek heeft zeer positieve gevolgen voor Pattinson. Hij heeft zijn medicijninname kunnen afbouwen.

In het ziekenhuis
Het wordt nog fascinerender. In het TweeSteden-Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg worden door interventieradioloog Paul Lohle nep rugoperaties uitgevoerd. Patiënten met een wervelkolomfractuur kunnen zich inschrijven voor een onderzoek. Deelnemers gaan naar het ziekenhuis, liggen op een operatietafel, worden verdoofd en er wordt zelfs een snee gemaakt in hun rug. Maar pas op dát moment wordt middels een steekproef bepaald of er daadwerkelijk geopereerd wordt.

Spontaneous remission project- Mr. Wright
En het is nog indrukwekkender. In dit onderzoek, waar 3500 gevallen van spontane genezingen zijn gedocumenteerd, lees je dat Mr. Wright, die lijdt aan kanker stadium 4 opgegeven is. Hij leest dat Krebiozen, het nieuwe medicijn tegen kanker is en smeekt de arts hem dit te geven. De arts zegt dat het aanvankelijk is voor mensen die nog minimaal 3 maanden te leven hebben en dat in zijn geval niet zo is, maar geeft toe en geeft hem vrijdagmiddag een injectie met het serum. Maandag zijn de tumoren van Mr. Wright meer dan de helft geslonken en dit proces gaat door. Als Mr. Wright 2 maanden later leest dat Krebiozen een kwakzalversmiddel is, ervaart hij een terugval. De arts zegt dat je niet alles moet geloven wat de bladen schrijven, geeft hem vervolgens weer een dosis alleen wat Mr. Wright niet weet is dat het een zoutoplossing is zonder geneeskrachtige werking. Mr. Wright zijn tumoren lossen weer op als sneeuw voor de zon.

Al met al zijn er genoeg bewijzen dat Placebo werkt en kunnen we daar in welke situatie dan ook gebruik van maken.
Wanneer we ‘mind over matter’ beheersen dan kun je uiteraard zelfs heel veel snoepen en vet eten en erbij denken (geloven) dat het gezond is voor je.

Je kunt jezelf trainen om Mind over Matter eigen te maken. Onderstaande tips helpen je daarbij.

1) Lees alleen wat je wil lezen, kijk wat je wil zien en luister naar wat je wil horen

Het journaal, de kranten, Social media…allemaal media om ideeën, dus neuronenpaden, in jouw hoofd te krijgen die niet bijdragen aan jouw gezondheid en geluk. Jaren geleden heb ik besloten niet meer naar dit soort berichten te luisteren en te kijken. Ik ben dus erg selectief in wat ik in mijn hoofd stop. Wat niet weet, wat niet deert 🙂 Wees je op een dag eens bewust van wat je voor waar aanneemt!

2) Mediteer
Hoe meer jij je brein in een staat van rust en ontspanning kunt krijgen, hoe beter jij jezelf in deze ontspannende staat kunt zetten als het nodig is. Een staat waar geen ruimte is voor angst of piekeren. Ik heb daartoe speciaal meditaties met binaural beats ontwikkeld. Deze ‘beats’ zorgen ervoor dat jouw hersenen als vanzelf in de juiste golven terecht komen, zelfs als je ondertussen afgeleid bent. Deze zijn gratis te downloaden op mijn website.

 

3) Visualiseer
Maak gebruik van de kracht van de visualisatie. Je brein kent geen verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Alles wat jij je voorstelt, alle input, is output. Visualisatie is een heel krachtige placebo!

 

 

4) Affirmeer
Affirmaties zijn positieve bekrachtigende zinnen die bijdragen aan jouw gezondheid en geluk.
In mijn gratis podcast kun je ze vinden. Door deze bekrachtigende zinnen te herhalen, slijt je bij jezelf een nieuwe geloofsovertuiging in die weer gunstig is voor de gewenste resultaten.

 

 

5) Wees Mindful
Hoe meer jij doet met aandacht, hoe minder je je zorgen maakt over de toekomst of leeft op ervaringen uit het verleden.
Mindful betekent met aandacht een activiteit uitvoeren. Monotasken dus ipv multitasken. Heel eenvoudig kun je een paar momenten per dag jezelf daarin trainen. Bijvoorbeeld als je eet. Neem de voeding in je mond en blijf met je aandacht op wat je in je mond hebt; wat voel je?, wat proef je?, hoe is de structuur?, hoe is de smaak? enz. Zo kun je ook je bewust worden van je voeten op de grond, je billen op het zitvlak enz…Doe dit een paar keer per dag, dan train je je aandachtsspier en blijf je makkelijker in het NU. In het NU is geen bewustzijn van pijn of narigheid.

7) Doe de dagelijkse energie-oefeningen
Uit de energetische geneeskunde zijn er specifieke drukpunten die jou versterken. In dit filmpje laat ik zien hoe je dat kunt doen. Nog geen 5 minuten per dag! Geniet van de weg ernaartoe.

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb. Mocht je vragen hebben mocht je zelf een aanvulling hebben, tips? Deel ze alsjeblieft hieronder en als je denkt dat anderen er baat kunnen hebben, deel dan deze informatie! Dankjewel!

Heb jij mijn boek HEEL al besteld? Hierin lees je alles over je zelfhelend vermogen, hoe je emoties kunt herkennen, erkennen en ernaar kunt handelen, hoe je met de BMR-technieken jezelf een reset kunt geven. Kortom een investering voor de rest van je leven, voor jou en je dierbaren!

Wil je meer weten? Luister dan de super inspirerende podcasts voor meer gezondheid en geluk!
Wil je meer ontspannen? Geniet dan van de bijzondere Binaural Beats Meditaties, waardoor jij zelfs zonder er voor te moeten gaan zitten/liggen al je brein in de juiste helende frequentie zet.
Wil je een event bijwonen? Kijk dan of er iets voor je bijzit in de live agenda.

Wil jij jezelf bevrijden van onbewuste destructieve programma’s: Boek dan een BMR-one-session-coaching

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Live agenda

Gegevens

Vilna Management

management@vilna.nl
www.vilna.nl

Vilna draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders