Wil je alvast beginnen? Meld je hier aan voor gratis emails met leuke informatie.

Vrijheid blijheid!

Vrijheid blijheid!
Die uitdrukking is al heel oud en niets voor niets, want wanneer jij een ‘vrije ziel’ hebt, je vrij voelt van binnen dan is er niets daarbuiten wat jou van je stuk krijgt. Je ervaart blijheid.

In mijn podcast #85 ‘Vrijheid Blijheid’, ga ik hierop uitgebreid in. In deze podcast vertel ik wat ‘vrijheid’ jou kan brengen als je het van binnen ervaart en hoe je dat kunt bereiken. Het is een podcast waarin Vilna aangeeft hoe vrijheid een kracht van binnen kan worden die tot blijheid leidt. Alvast veel luisterplezier! Hieronder alvast mijn blog.

Inmiddels met alle maatregelen aangaande Corona kan het zijn dat jij je niet meer vrij voelt. Je moet 1,5 m afstand houden, mondkapjes dragen, je mag geen verjaardagen meer vieren met grote groepen en je weet niet zeker of je zonder vaccin nog in deze maatschappij vrijheid zal ervaren. Als je geen vaccin neemt: Kun je nog wel op vakantie gaan? Mag je nog wel festivals bezoeken? Ben je nog wel ergens welkom in een restaurant als je geen vaccin hebt genomen?
Die gedachtes kunnen bij je oproepen dat je je angstig en beperkt voelt. Ze beperken je gevoel van vrijheid en dat is natuurlijk niet fijn.

Hoe komt het dat die vrijheid dan in jouw hoofd verdwijnt? Is vrijheid dan gebonden aan acties en maatregelen? Is vrijheid gebonden aan dingen die je wel of niet mag doen? Of is het omdat wij ons identificeren met wat we doen en wat we hebben?

Wat betekent vrijheid eigenlijk?
Dat kun je vanuit meerdere invalshoeken beschrijven. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen negatieve en positieve vrijheid. Negatief en positief zijn in deze betekenis geen waardeoordelen. De één is dus niet beter of slechter dan de ander. Het gaat om de manier waarop vrijheid ontstaat. Vrijheid kan namelijk ontstaan door de afwezigheid van iets of juist door de aanwezigheid van iets.

Negatieve vrijheid: Op welk gebied mag/dient een mens (of een groep mensen) de vrijheid hebben om zelf te mogen bepalen wat hij doet, zonder dat andere mensen (of een overheid) zich hiermee bemoeien? Het gaat dus eigenlijk om overheid, regels, instanties de bepalen wat wij als mens wel of niet mogen/kunnen doen. Je zou ook kunnen zeggen dat de negatieve vrijheid gaat over externe factoren die een mens al dan niet beïnvloeden.

Positieve vrijheid beschrijft de mogelijkheden om te handelen, zodat je zelf je leven in de hand kunt nemen. Het positieve ontstaat door de aanwezigheid van een/de mogelijkheid tot handelen. Je zou dus kunnen zeggen dat de positieve vrijheid gaat over interne factoren die het mogelijk maken om als mens iets te doen.

Spanningsveld?
Het gevoel van vrijheid is dus steeds een spanningsveld tussen het willen minimaliseren van de invloed van anderen én de hoeveelheid mogelijkheden in het bewust maken van eigen keuzes. Vrijheid wordt dus door twee partijen beïnvloed: door anderen en door jezelf.

Op dit moment is de invloed van de overheid groot.  De Coronamaatregelen zijn erg ingrijpend. Op allerlei gebieden en manieren wordt de vrijheid van ons als individu beperkt. Het is bijna altijd zo dat als de invloed van anderen groot is, de positieve vrijheid, de mogelijkheid zelf te kiezen, de eigen vrije wil dus, lastiger in praktijk te brengen is. Zo ook nu.

Dat spanningsveld zie je mooi in het volgende voorbeeld: Als mens wil je deel zijn van een groep, dat is nodig om als individu erkend te worden. Hiertoe confirmeer jij je dus aan de regels en de normen van die groep. Dat beperkt dan wellicht je vrijheid (Dit zou je kunnen zien als negatieve vrijheid). Om je te onderscheiden van de groep breek je ook enigszins met die regels en de normen om zo weer erkenning te kunnen krijgen als individu. Zo onderscheid je je van de ander. (Dit zou je kunnen zien als positieve vrijheid). Wanneer je zo naar mens en samenleving (gemeenschap) kijkt dan heeft een mens – om te kunnen bestaan (erkend te worden als mens) beide vormen van vrijheid nodig. Het spanningsveld tussen deze twee kan echter voor ieder individu anders liggen. En de manier waarop iemand zijn positieve vrijheid gebruikt ook.

Even een paradoxaal feitje: De Koning praat over herdenken in vrijheid, terwijl er geen mensen bij de herdenking aanwezig mogen zijn en je niet zelf mag kiezen op welke manier je stil wilt staan bij 75 jaar bevrijding (feesten enz).
De Koning gebruikte in zijn toespraak ook een mooie zin: “Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.” Laten we daar voor gaan en de oorzaak aanpakken ipv de gevolgen bestrijden. Maar dat terzijde.

Er is natuurlijk ook een Holistische, Boeddhistische kijk op vrijheid. Wanneer de mens de gewoonte om te onderzoeken wat goed is voor zichzelf, is kwijtgeraakt, zal hij/zij de vrijheid niet meer in zichzelf ervaren. We voelen ons in dat geval alleen vrij in de afhankelijkheid van omstandigheden en mensen met invloed. Ik denk en zie om me heen dat  veel mensen niet meer gewend zijn zelf diepgaande keuzes te maken. Het is nog niet zo lang geleden dat de burgemeester, de pastoor en de huisarts de leidende figuren in de maatschappij waren. Gewoon doen wat voorgeschreven werd en dan was je een goed lid van de maatschappij. Mensen hoefden zelf niet na te denken en volgden wat werd. Dus dat dit nu nog de heersende maatstaf is, is niet zo gek. Toch zien we dat de jeugd inmiddels al kritischer tegen de wereld aankijkt en zichzelf hierin aan het ontdekken is. De zoektocht zou meer begeleid mogen worden, maar helaas weten de ouderen vaak zelf niet hoe dat moet. In mijn podcast #68 over jongeren uit hun burn-out ga ik daar dieper op in.

De vrijheid in onszelf ervaren we dan dus ook niet. Er zijn gelukkig vele verhalen bekend van mensen die in de meest erbarmelijke omstandigheden hebben gezeten die zich toch vrij hebben gevoeld van binnen. Omdat zij invloed hielden en verantwoordelijkheid namen voor hun eigen gedrag en vrijheidsgevoel. In mijn boek HEEL beschrijf ik daar voorbeelden van.
Dat kan dus alleen als je een vrije energie bent, iemand die los van alles eromheen beweegt, iemand die zich realiseert dat alles ook niets is en andersom. Waardevrij, oordeelvrij en in het NU. Eckart Tolle beschrijft het zo mooi en in mijn podcast #55 Hoezo in het nu? neem ik dat met je door. Dat is de absolute vrijheid ervaren.
Vrijheid bereik je dus niet door koste wat kost anders dan anderen te willen leven. Het is je leven leiden zoals dat bij jou past en zoals het voelt. Zonder de intentie te hebben anderen te kort te doen. Het is je eigen weg volgen en je daarmee helemaal oke te voelen. Of die afwijkt van anderen of niet, is niet belangrijk.

Als je Holistisch, Boeddhistisch in het leven staat en op basis hiervan je leven inricht, ben je al een heel eind op weg in die vrijheid. Het gaat over bewust leven. Dat is een effectieve kijk op jezelf en de wereld, die maakt dat je in staat bent keuzes te maken die jou dienen en jij je vrijheid ervaart van binnen. Je bent in staat zelfstandig keuzes te maken rondom het al dan niet volgen van alle ver- en geboden. Je gaat kritischer om met de negatieve vrijheid. En – even belangrijk – je gaat bewuster om met je positieve vrijheid.  Je gaat zelf meer keuzes maken. Op deze manier vergroot je kinderlijk eenvoudig je positieve vrijheid. En zo ontdek je wat voor jou VRIJHEID in de breedste zin van het woord betekent.

Hieronder  tips om je (nog) vrijer te voelen:

Allereerst: Wees zelfbewust en stel kritische vragen aan jezelf

* Wat betekent vrijheid voor mij?
* Wanneer ervaar ik vrijheid in mijn leven?
* Is dat voorwaardelijk/gebonden aan het kunnen doen wat dingen of uiten van woorden? Zo ja, wat als ik dat niet meer kan? Waar zit dan mijn vrijheid in?
* Wat levert dit gedrag mij op, op de lange termijn, aangaande mijn vrijheidsgevoel?
* Wat als ik het niet doe zoals de groep/ik niet volg? Schiet ik dan in onzekerheid? Wat zegt/vertelt het dat over mij? Wat geloof ik dan over mezelf?

Hoe zelfbewuster, hoe eerder je zaken anders kunt aanpakken en doorbreken.

  1. Haal diep adem
    Zorg dat je met je adem jezelf en de aandacht naar binnen richt, Haal diep adem in door je neus, houd 4 tellen vast en adem uit door je mond. Herhaal dit een paar keer.
    Focus op je ademhaling en dan ook echt alleen op je ademhaling. Zo train jij jezelf om in het NU te blijven en je zorgt dat je lichaam de rust krijgt om te voelen wat het nodig heeft. Doe dit minimaal 5 keer per dag een paar minuten.
  2. Beweeg waar en waneer je kan
    Beweging, in welke vorm dan ook, draagt bij aan het vergroten van je lichaamsbewustzijn en je komt daardoor makkelijker in je lichaam. Je kan bewegen op allerlei manieren en in jouw tempo, zolang je maar beweegt. Liefst een half uur achter elkaar intensief en zo vaak als je kan op de dag. Leuke tip die ik veelal doe, ook in mijn seminars: Springen en schudden met je hele lichaam – Op dit percussie muziekje kun je makkelijk je lijf losgooien en dat maakt je wakker en bewust en zorgt dat emoties stromen.
  3. Mediteer & Affirmeer
    Hoe meer jij je brein in een staat van rust en ontspanning kunt krijgen, hoe beter jij jezelf in deze ontspannende staat kunt zetten als het nodig is. Een staat waar jij zelfbewust kunt zijn en in je lichaam zodat je weet wat het nodig heeft, vraagt en jou vertelt. Ik heb daartoe speciaal meditaties met binaural beats ontwikkeld. Deze ‘beats’ zorgen ervoor dat jouw hersenen als vanzelf in de juiste golven terecht komen, zelfs als je ondertussen afgeleid bent. Deze zijn gratis te downloaden op mijn website.
    Affirmaties zijn positieve bekrachtigende zinnen die bijdragen aan jouw gezondheid en geluk. In mijn gratis podcast kun je ze vinden. Door deze bekrachtigende zinnen te herhalen, slijt je bij jezelf een nieuwe geloofsovertuiging in die weer gunstig is voor de gewenste resultaten.
  4. Bevrijd jezelf van van onbewuste destructieve programma’s middels een BMR®-one-session-coaching   
  5. Doe de dagelijkse energie-BMR®-oefeningen
    Uit de energetische geneeskunde zijn er specifieke drukpunten die jou versterken en in contact brengen met jouw lichaam. In dit filmpje laat ik zien hoe je dat kunt doen. Nog geen 5 minuten per dag! Geniet van de weg ernaartoe.

Ik wens iedereen het genoegen de vrijheid in zichzelf te ontdekken. En het leuke is: Je hoeft niet ver te zoeken. Elk mens heeft het allang in zich. Jij dus ook.

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb. Mocht je vragen hebben mocht je zelf een aanvulling hebben, tips? Deel ze alsjeblieft hieronder en als je denkt dat anderen er baat kunnen hebben, deel dan deze informatie! Dankjewel!

Heb jij mijn boek HEEL al besteld? Hierin lees je alles over je zelfhelend vermogen, hoe je emoties kunt herkennen, erkennen en ernaar kunt handelen, hoe je met de BMR®-technieken jezelf een reset kunt geven. Kortom een investering voor de rest van je leven, voor jou en je dierbaren!

Wil je meer weten? Luister dan de super inspirerende podcasts voor meer gezondheid en geluk!
Wil je meer ontspannen? Geniet dan van de bijzondere Binaural Beats Meditaties, waardoor jij zelfs zonder er voor te moeten gaan zitten/liggen al je brein in de juiste helende frequentie zet.
Wil je een event bijwonen? Kijk dan of er iets voor je bijzit in de live agenda.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Live agenda

Gegevens

Vilna Management

management@vilna.nl
www.vilna.nl

Vilna draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders