Wil je alvast beginnen? Meld je hier aan voor gratis emails met leuke informatie.

Waarom zingeving jou gezond en gelukkig houdt!

Wist jij dat gebrek aan zingeving kan leiden tot psychische klachten zoals depressie en burn-out. Hoe dat kan, wat zingeving inhoudt en hoe je dat doet, lees je hieronder. En je krijgt meteen tips om jouw zingeving te vinden!

Zingeving draait om wat je leven zin geeft. Wat je dagelijks voor de volle 100% doet stralen, tomeloze energie geeft en jou gelukkig maakt. Waar je je hele ziel en zaligheid voor inzet. Wat je leven écht de moeite waard maakt. Zingeving gaat over het geven van betekenis of zin aan jouw leven. Zin geven aan de dingen die je meemaakt, waaronder tegenslag maar ook weten waarom je leeft, vallen onder zingeving. De reden van jouw bestaan en van wat je meemaakt dus. Veel mensen doen dat af als onzin of zweverig. “Ik ben gewoon geboren door een samenspel van mijn vader en mijn moeder” of ” Ik zie niet wat de reden zou moeten zijn dat ik dit leed mee moet maken”. Helaas wat uit veel onderzoek blijkt dat die levenshouding zelfs kan leiden tot fysieke en mentale klachten. Want het niet kunnen vervullen van deze behoefte kan leiden tot een lager zelfvertrouwen, psychosomatische klachten en gevoelens van burn-out en depressie. Of een existentiële crisis. Dat is dus desastreus voor onze collectieve gezondheid en het kost onze samenleving ook nog eens miljoenen.

Ons land verkeert op dit moment in zo’n zingevingscrisis en de cijfers van de volksgezondheid bevestigen dit. Zo wordt geschat dat depressie de nummer 1 aandoening in Nederland gaat zijn dit jaar. Dat is nogal wat.

De toename van zingevingsvragen heeft meerdere oorzaken.
* Het wegvallen van godsdienst. Waar we eerst onze zingeving konden ophangen aan het feit dat we het voor God deden, is dat nu vervaagd en ontstaat de vraag: voor wie doen we het dan nu?
* Het materialisme. Dat is voortgekomen uit de Industriële revolutie. We gaan voor geld, status en bezit, maar steeds meer mensen worden niet meer zo heel gelukkig van een goed gespekte bankrekening maar ondertussen hebben ze geen tijd om leuke dingen te doen.
* Welvaart. Ook zitten wij als welvarend land hoog in de piramide van Maslow waardoor we eigenlijk ‘alles’ al hebben wat leidt tot de vraag: en wat nu nog met mijn leven?

Maslow Piramide:

De kern van de piramide is dat we wanneer we in een behoefte onderaan de ladder voorzien zijn we pas de volgende trede op kunnen. Zo moeten we dus eerst onszelf voorzien van onze basisbehoeften als eten, drinken en slapen. Als we dat hebben vervuld en ons daar geen zorgen meer over hoeven maken, dan gaan we een trede omhoog op de ladder en besteden we onze invulling aan die volgende behoeften zoals veiligheid. Bereikt iemand de top van de piramide dan komt deze persoon op het punt waar de wet van niveau aanbreekt. Wat nu nog? Wat wil ik nog met mijn leven. Leef je in armoedige omstandigheden dan zul je dus minder bezig zijn met zingeving en zelfreflectie want dan maak je je druk of je vanavond wel te eten hebt. De meeste mensen in Nederland zitten hoog in de piramide.

 

 

Victor Frankl
Een van mijn inspirators en wiens voorbeelden ik graag gebruik in mijn seminars is Victor Frankl (1905-1997). Hij ontdekte in levende lijve dat zingeving de gezondheid bevorderde. Hij was een Joodse neuropsycholoog en psychiater uit Oostenrijk die in Auschwitz en Dachau heeft gezeten. Hij verloor daar zijn zwangere vrouw, zijn ouders, zijn broer en zat in de meest erbarmelijke omstandigheden.  Hij zag al het leed om zich heen en begon vanuit zijn achtergrond mensen te helpen door deze heftige periode heen te komen. Daarmee gaf hij zin aan zijn bestaan maar wat hem opviel was dat mensen die zin gaven aan hun bestaan ondanks de omstandigheden, een grotere overlevingskansen hadden, zich sterker voelden en gezonder bleven. ontdekte iets bijzonders: Alle mensen die zin geven aan hun leven, leven langer en zijn veerkrachtiger en gelukkiger, zelfs als ze in de meest bizarre omstandigheden zitten zoals een concentratiekamp. Hij heeft hier een wereldwijd bekend boek over geschreven: ‘De zin van het bestaan’. Door het vinden van een ‘bedoeling’ van het leven in alle levensomstandigheden, is er een reden om kwaliteit van leven te hebben en maak je het leven waardevol. Al zijn ervaringen schreef hij op in zijn boek: Men’s search for meaning.

In onderstaande video kom je meer te weten over Viktor en zijn boek Man’s Search for Meaning.

In mijn podcast #69 Door zingeving ontstaat groei! Hoor je er ook alles over.

Tijd dus om jouw zingeving te vinden!
Ofwel: de slagroom op de taart. Weet jij wat dat in je leven is? Wat jouw leven zinvol maakt, is zeer persoonlijk. Dat jouw leven zin heeft, is een feit. Jij bent uniek en hebt heel veel mooie kwaliteiten. Je bent hier niet voor niets. En wat de reden is, dat bepaal jijzelf. Van fijne relaties hebben, go with the flow en authentiek zijn tot anderen helpen, schoonheid waarderen en bedreigde diersoorten redden.

Hieronder tips om alvast mee aan de slag te gaan:

 1. Wees zelfbewust en geef antwoord op onderstaande vragen:
  Vraag 1: Wat zou je doen als…?
  Als ik nog een jaar, maand, week, dag, uur te leven had dan zou ik beslist nog … willen doen? Het antwoord geeft je praktische handvatten in je zoektocht naar zingeving in je leven. Zie het als een verlanglijstje die je opstelt; een soort ‘Bucket List’. Schrijf je onvervulde verlangens en dromen op.
  Je zoektocht naar zingeving kan belemmerd worden door allerlei zaken. Denk aan: gebrek aan tijd, financiële middelen, je gezin, je werk, familie enzovoort. Maar, wat zou je doen als er geen restricties zijn? Je dus oneindig veel tijd en geld tot je beschikking hebt? Geen verplichtingen en verantwoordelijkheden? Wat laat dan je hart sneller kloppen? Ga bij jezelf te rade!Vraag 2: Waar werd je als kind blij en energiek van?Graaf even in je geheugen naar herinneringen van jezelf als kind. Roep beelden, maar ook geuren, kleuren en smaken op. Visualiseer jezelf. Waar was je eindeloos mee bezig? Wat maakte je enthousiast? Wat gaf een blij gevoel? Wat zorgde dat je de tijd uit het oog verloor? Bekijk eens kinder-
  en jeugdfoto’s of vraag je ouders, broers en/of zussen. Mogelijk dat in die herinneringen en verhalen jouw sleutel tot zingeving ligt.Vraag 3: Waar ben je goed in?
  Iedereen is uniek en dus ook de eigenschappen waarover je beschikt. Wat zijn jouw unieke en persoonlijke talenten? Ben je sociaal vaardig? Creatief? Doortastend? Een teamspeler? Bescheiden? Dankbaar? Liefdevol? Nieuwsgierig? Humoristisch? Enthousiast? Rechtvaardig?
 2. Accepteer wie je bent en waar  je nu staat in het leven
  Het kan zijn dat je (nog) niet tevreden bent in je leven. Je hebt misschien niet het werk wat je wil, je bent niet gelukkig in je relatie of je voelt je niet goed in je vel…..I.p.v. gefrustreerd te zijn en blijven is de belangrijkste stap eruit: ACCEPTATIE. Geef een reden aan waar je nu bent in je leven en hoe jij je voelt. Vind  de lessen die het jou kan brengen waardoor je rust krijgt. In de BMR-methode zit ook een onderdeel waarin we jouw zingeving op scherp zitten en je de lessen laten inzien.
 3. Onderga een  BMR®-one-session-coaching  
  Dit helpt jou om te helen en waar je nog woede, frustratie en onverwerkte zaken los te laten.
 4. Mediteer & Affirmeer
  Hoe meer jij je brein in een staat van rust en ontspanning kunt krijgen, hoe beter jij jezelf in deze ontspannende staat kunt zetten als het nodig is. Een staat waar jij zelfbewust kunt zijn en in je lichaam zodat je weet wat het nodig heeft, vraagt en jou vertelt. Ik heb daartoe speciaal meditaties met binaural beats ontwikkeld. Deze ‘beats’ zorgen ervoor dat jouw hersenen als vanzelf in de juiste golven terecht komen, zelfs als je ondertussen afgeleid bent. Deze zijn gratis te downloaden op mijn website.
  Affirmaties zijn positieve bekrachtigende zinnen die bijdragen aan jouw gezondheid en geluk. In mijn gratis podcast kun je ze vinden. Door deze bekrachtigende zinnen te herhalen, slijt je bij jezelf een nieuwe geloofsovertuiging in die weer gunstig is voor de gewenste resultaten.
 5. Doe de dagelijkse energie-BMR®-oefeningen

Uit de energetische geneeskunde zijn er specifieke drukpunten die jou versterken en in contact brengen met jouw lichaam en je zingeving. In dit filmpje laat ik zien hoe je dat kunt doen. Nog geen 5 minuten per dag! Geniet van de weg ernaartoe.

Ik hoop dat ik je hiermee geïnspireerd heb. Mocht je vragen hebben mocht je zelf een aanvulling hebben, tips? Deel ze alsjeblieft hieronder en als je denkt dat anderen er baat kunnen hebben, deel dan deze informatie. Dankjewel!

Heb jij mijn boek HEEL al besteld? Hierin lees je alles over je zelfhelend vermogen, hoe je emoties kunt herkennen, erkennen en ernaar kunt handelen, hoe je met de BMR-technieken jezelf een reset kunt geven. Kortom een investering voor de rest van je leven, voor jou en je dierbaren!Wil je meer weten? Luister dan de super inspirerende podcasts voor meer gezondheid en geluk!
Wil je meer ontspannen? Geniet dan van de bijzondere Binaural Beats Meditaties, waardoor jij zelfs zonder er voor te moeten gaan zitten/liggen al je brein in de juiste helende frequentie zet.
Wil je een event bijwonen? Kijk dan of er iets voor je bijzit in de live agenda.

Warme groet en een fijne lievelingsdag,

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Live agenda

Gegevens

Vilna Management

management@vilna.nl
www.vilna.nl

Vilna draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders